Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Pesawat Airasia zest pula tergelincir di Filiphina

Filipina, 30 Dis - Sebuah pesawat AirAsia Zest bernombor pendaftaran Z2 272 hari ini dilaporkan tergelincir di lapangan terbang Kalibo, Filipina petang tadi.

Peristiwa malam krismas

Balai Wangsa Maju KL Peristiwa malam krismas..
Balai wangsa maju terima maklumat ada sebuah pondok di dalam hutan berhampiran damaisari wangsa melawati. Sepasukan anggota balai wangsa maju pergi ke hutan tersebut dan siasat berkenaan dakwaan wujudnya sebuah pondok dlm hutan. Setiba di lokasi apa yg menyentuh hati kami, dapati seorang pakcik tua tinggal di pondok buruk tersebut merengkot kesejukan dan kelaparan.  Beliau jelaskan sudah lama tinggal di hutan tersebut sejak kawasan tersebut estet getah lagi. Dan bila ditanya kenapa tinggal dihutan yg gelap tersebut dan jawab beliau, beliau hidup sebatang kara dan tak mahu susahkan orang. Atas dasar kemanusiaan, anggota balai belikan makanan utk pakcik daif tersebut dan tatkala menerima makanan tersebut, airmata menitis dari mata tua beliau.  Beliau berkata inilah pertama kali beliau menerima sumbangan makanan yg banyak. Hiba dan tersentuh hati kami kerana ada kehidupan yg daif dalam arus pembanginan yg pesat di kawasan tersebut. Keesokannya…

Sekitar Banjir di Kuala Kangsar

Sekitar banjir 24 dec sehingga saat saat menulis entry ini di Kuala Kangsar,disebabkan saudara mara ramai di sana,jadi untuk dapat info cepat dan tepat ,insyaAllah agak mudah..

Esok 25 dec 2014,mereka jangkakan air akan naik lagi sekitar 3 kaki lagi.Memandangkan kampung saya di area Sayong,Menora.Atau senang cerita kampung Bendang Kering dan Rambai 7.Jadi gambar banyak area Sayong.

Banjir 5 negeri

Sumber terkini : harian metro on9



Dan (setelah binasanya kaum kafir itu) diperintahkan kepada bumi dan langit dengan berkata: "Wahai bumi telanlah airmu, dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu". Dan (ketika itu) surutlah air, serta terlaksanalah perintah (Allah) itu. Dan bahtera Nabi Nuh itupun berhenti di atas gunung "Judi" serta diingatkan (kepada kaum kafir umumnya bahawa): "Kebinasaanlah akhirnya bagi orang-orang yang zalim".

Kuala Lumpur: Lebih 45,000 mangsa banjir kini ditempatkan pusat pemindahan sementara di lima negeri - Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak dan Perlis, tengah malam tadi.

Ayam Pong Teh

Resepi Ayam Pong Teh amat mudah dibuat.Jika saya buka menu ini untuk jualan,memang ramai peminatnya.Resipi dari Chef Florence Tan. Ayam pong teh ialah ayam yang dimasak bersama pes taucu. Bahan-bahannya agak mudah dan serius anda takkan sangka dengan bahan tersebut menghasilkan satu masakan yang ada nyum-nyum!!. Bak kata anak saya yang baru berumur setahun 2 bulan ketika ini.Seakan2 masak kicap sedikit tapi ada beza, dan saya rasa, anak-anak mesti suka. Satu lagi rasa dia tak pedas..Dan anak saya Nailah Al Farafishah memang banyak suapnya bila buat menu ni..

Anak Selsema ?

Bila anak selesema saya lah yang paling rajin nak cuba macam-macam untuk hilangkan selsema anak.
Disini saya juga kongsikan tips yang agak mudah untuk anda praktikkan..

Tips rawatan semulajadi untuk demam selsema bagi bayi dan kanak-kanak

Tamar Cocoa

Tamar Cocoa keluaran mana? Di mana HQ nya?
Tamar Cocoa 100% keluaran bumiputera iaitu AL-Haddad Marketing.. Dan ia di jamin HALAL.. HQ terletak di Bertam Perdana..  Rasa

Sotong Goreng Kunyit

Hari ini malam barulah bergegas untuk masak,itu pun hanya lah 1 menu sahaja.Petang pun tiada kudap-kudap seperti sebelum ini adalah juga buat kuih Badak Berendam (bluehyppo) , tapi hari ini hanyalah satu dah macam lagu Nora lah pulak.

Punca tak masak tengahari dan petang hari ini,kami dah kenyang lagi terbongkang lepas makan kenduri kawin di dua tempat.Jawabnya malas sepanjang hari.

Bila dah malam terasa lapar,cek peti beku adalah ayam dan sotong.Untuk tunggu ayam lembut mahu makan masa 2 jam.Jadi saya pilih sotong sebagai pilihan hati.Fikir punya fikir,terfikirlah untuk masak sotong goreng kunyit ni.

sangat mudah ok!

1st tentulah kena ada sotong,cuci bersih,potong ikut suka,lumurkan dengan kunyit dan garam+ sikit lada sulah,biarkan terperap dalam bekas dia selama setengah jam.

Ambil,

sebiji bawang besar ,hiris dan leraikan
bawang putih 3 biji hiris nipis
cili merah anak dara dan hijau sebiji setiap nya hiriskan

hiasan nanti leh tabur daun sup dan bawang goreng pun sedap

cara-cara

pa…

Bahaya Buaian pada Bayi Anda

 BAHAYA BUAIAN PADA BAYI ANDA 

 Penggunaan buaian untuk bayi anda memudahkan kerja ??


 TETAPI AWAS!! kerana tanpa ibu-ibu sedar bahawa penggunaan buaian untuk menidurkan bayi boleh mengundang bahaya pada bayi anda..bagaimana??

 Spring, mesin automatik, dan kain penyokong buai sangat berbahaya kerana jika salah satu daripadanya rosak, kebarangkalian bayi terjatuh atau dihempap spring/ mesin adalah sangat tinggi.
 Keadaan ini bertambah teruk jika bayi itu terkena kejutan elektrik
 Buaian ini tidak menyokong struktur tulang belakang bayi..akan mengakibatkan tulang belakang bayi mudah lentur
 Bagi bayi yang mula dapat memusingkan badan, bayi itu mungkin memusingkan mukanya ke bawah dan leher boleh tersepit dalam kain buaian apabila bayi itu tersedar dari tidur
 Risiko mendapat sindrom gegaran otak bayi adalah tinggi kerana ubun-ubun bayi yang berusia kurang dari 18 bulan masih lembut. It is known as Shaken Baby Syndrome (SBS)
 Henjutan perlahan sememangnya tidak bahaya. Namun, dengan lantunan bua…

Ganti Buaian lama anda dengan buaian MODEN

nak share cara kegunaannya
ada yang masih tidak tahu cara menggunakannya? tak mengapa, sy dulu pun masa mula-mula memangtak tahu nak gunakannya :)

===========
LOKASI COD 
===========
✔ WEEKDAYS ➛ PUTRAJAYA , TM BANGSAR & SERI KEMBANGAN
✔ WEEKEND ➛ CHERAS
 DISKAUN Lagi Untuk Anda..

*******************************
BABY ROCKER MAGIC
*******************************
✔ Mudah diurus , Boleh DILIPAT dan DIBAWA KEMANA2
✔ Boleh juga dibuat KERUSI ketika mahu menyuap makanan baby..
✔ Mampu menampung baby Dari NEWBORN sehingga baby 18kg
✔ Mempunyai fungsi AUTO VIBRATE supaya baby lebih SELESA apabila tidur..
✔ Cover boleh DIBASUH.

 Anda mesti mahukan yang TERBAIK dan SELESA untuk bayi anda kan?? Ayuh Order cepat STOK dah tak banyak ni.. Jangan  nanti bila STOK HABIS 

Mee Goreng Mamak

Hari ini saya tetiba sangat rajin untuk menyedia mee goreng mamak sebagai minum petang yang berat untuk kami :D..walaupun sebenarnya ingatkan nak buat Tom Yam , tapi nampaknya kena tangguh dulu sebab bahan-bahannya pun tidak cukup..jadinya saya sediakan mee goreng mamak ini sebagai pilihan kedua..jom tengok resepinya..
MEE GORENG MAMAK
by: Chef Hanieliza

1 bungkus mi kuning
100 gm daging - hiris nipis
1 peket kek ikan - hiris nipis
1 peket bebola okan - hiris nipis
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi
3 sudu makan cili kisar - boleh tambah sekiranyer mahu lebih pedas
1 sudu makan rempah kari daging
3 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan minyak masak
1 labu bawang besar - cincang halus
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau - hiris nipis
1 kiub ikan bilis - ayu tambah
2 sudu besar udang kering -ayu tambah (kisar)
garam dan gula secukup rasa

Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih, cili kisar , bahan kisar, kiub ikan bilis dan rempah kari. Biarkan garing dan harum.
Masukkan daging dan kacau rata.
Masukkan…

Video & Gambar : Pesawat Air Asia Patah Balik,Pasangan MENGAMUK

Bangkok, 12 Disember - Sebuah pesawat Air Asia hari ini terpaksa berpatah balik ke lapangan terbang Don Mueang berikutan tindakan ganas dari dua orang penumpang pesawat yang dalam separuh jalan ke Nanjing, China.

Menurut laporan dari seorang pengguna Weibo yang berada di dalam penerbangan tersebut, pesawat terpaksa berpatah balik selepas satu pasangan China mengasari seorang pramugari, mengancam untuk melompat keluar dari kapal terbang dan meletupkan pesawat.

Pengguna itu juga menceritakan kejadian bermula dengan seorang wanita berusia 20 tahun dari Nanjing, yang duduk berasingan dari teman lelakinya, mencurahkan air panas kepada seorang pramugari yang menghantar mee segera untuk wanita tersebut.

Menurut laporan dari BangkokPost, kejadian berpunca kerana pasangan itu tidak berpuas hati kerana mereka diletakkan ditempat duduk berasingan dalam pesawat itu. Difahamkan pasangan itu adalah dari satu rombongan pelancongan dan bukannya membeli tiket secara persendirian. Oleh kerana itu tempat d…

BR1M 4.0 2015

Assalammualaikum entri kali ini mungkin agak menarik kepada yang masih tidak tahu dekat mana nak update rekod/maklumat anda.Contoh nya tahun lepas anda kena ambil sendiri di tempat yang telah ditetapkan.Tetapi tahun ini anda terasa malas nak keluar rumah,anda mahu duit BR1M terus masuk dalam akaun anda.Jadi anda perlu update.Untuk permohonan baru bagi saya lah amat saya sarankan anda isi manual.Online isi juga,tetapi nanti anda perlu juga sertakan sekali pelbagai dokumen yang telah difotokopi contohnya surat beranak anak anda.

Saya kongsikan disini serba sedikit maklumat mengenai BR1M,





Tarikh Pembayaran BR1M 4.0 Bantuan Rakyat 1Malaysia 2015 Pendapatan Isi Rumah dibawah RM3,000: RM950 Ansuran pertama: RM300 pada 28 Januari 2015Ansuran kedua: RM300 pada 28 Mei 2015Ansuran Ketiga:RM 350 pada 28 September 2015Ansuran pertama: RM200 pada 28 Januari 2015Ansuran kedua: RM200 pada 28 Mei 2015Ansuran Ketiga:RM 350 pada 28 September 2015Pembayaran sekaligus: RM350 pada 28 Januari 2015Pendapatan Is…

Dato Fuad Hassan Meninggal Dunia

Fuad Hassan Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Allahyarham Dato' Haji Fuad Bin Tan Sri Haji Hassan merupakan Ketua Pengarah JASA Malaysia dan bekas ahli politik Malaysia berbangsa Melayu . Beliau juga merupakan bekas ADUN Ulu Klang di bawah tiket UMNO (Barisan Nasional). Beliau telah meninggal dunia pada 8 Disember 2014 pada pukul 12.20 pagi di Hospital Kuantan, Pahang akibat serangan jantung ketika hadir di satu program Kementerian Komunikasi & Multimedia yang diadakan di Kijal Kemaman. Dato' Fuad adalah anak kepada tokoh agama pengajian Al-Qur'an iaitu Tan Sri Haji Hassan Azhari. Beliau adalah anak kedua, abangnya ialah Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan adiknya ialah pelakon Dato' Jalaluddin Hassan. Beliau kini menetap di Ampang Jaya, berhadapan dengan rumah adiknya, Dato' Jalaluddin Hassan. Beliau dikurniakan 2 orang anak lelaki dan 3 orang anak perempuan. Beliau mempunyai kelulusan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau menjadi ADUN H…

BERSALAHKAH AKU?!

Dan kau tanya dalam diam Dengan mata kau biar pejam Bagaimana mampu wujud sunyi di riuh engkau berdiri Satu per satu hilang ertinya Berdikit-dikit menyesak dada mahu kau lari dan bersembunyi Tapi mana kau harus pergi
Harus Tak terpuas lautan Lapar tak terkenyangkan Kau tahu Namun tak kau akukan
Kau selongkar bumi langit pertala Sedang jawabnya lama kau ada Maka perlu apa kau bongkar gali Kalau cuma di letak tepi
Sayu Tak terjelas fikiran Rebah tak tersambutkan Kau tahu Namun tak kau akukan
Apa kau cari yang sebetol-betolnya Lama mana begini Bertelanjang jiwanya Apa kau cari yang sesungguh-sungguhnya Malam siang berganti Jawabnya tetap sama
Membaca status seseorang tentang kesayangannya sakit atau pun tidak sihat dan hampir lumpuh.Aku menaip dengan air mata.Aku tahu semua itu terjadi kerana sudah tertulis.Tapi hati ini masih rasa bersalah.Maafkan ku.

Stroller by sweet cherry

Sesiapa yang berminat unyuk dapatkan stroller sweet cherry pada hg lebih murah dari pasaran boleh wassap/line 018 955 2269

Nailah Al Farafishah - 1 tahun

Alhamdulillah my baby dah pun masuk umur setahun pada 12 okt 2014.Kami raikannya dengan majlis doa selamat secara sederhana sahaja.Semoga Nailah menjadi anak yang solehah.ameen... Cita-citaku mahu jadikan Nailah Al Farafishah seorang penghafaz Al Quran ketika usia masih kecil.Dan nak ajar dia berkuda,memanah dan kalau boleh berenang.InsyaAllah moga dipermudahkan..Hari ini jugak kami bawa di bertindik.Alhamdulillah dia tak menangis pun.. sebulan 2 bulan baru boleh tukar bagi dia pakai subang lain.











hobi baru..pekerjaan baru

Sebenarnya bukanlah hobi baru atau pun pekerjaan baru sebenarnya.Sejak dari zaman bujang saya memang suka memasak dan berniaga.Cuma mungkin waktu bujang kurang pengetahuan tentang menjaga kewangan.Lagi banyak boros.Sekarang dah akhiri zaman bujang dan umur pun sudah menjangkau 27 tahun,saya jadikan hobi memasak sambil berniaga.Alhamdulillah..walau tidak sebesar mana income yang masuk,namun ia menggembirakan hati.

Tak ingat tarikh sebenarnya bila mulakan bisnes banana cheese dan nasi lemak pandan Nailah ni.Dan dalam perancangan untuk buat tambahan 1 lagi jenis makanan yang saya boleh masak dan disukai ramai.Mungkin akan tambah menu untuk lunch.




Alhamdulillah.. banyak sebenarnya komen yang memberansangkan.. hilang penat bangun pepagi seawal jam 4 atau 5 pagi..bergantung pada tempahan..
Sedang menaip kisah hobi baru saya ni..tetiba baru saya teringat bahawa saya masih ada satu lagi part time yang perlu saya selesaikan..iaitu menulis artikel..Allah..sampai orang yang bagi job ni pun saya …

cara perkenalkan telur kepada bayi

Entry kali ni sy copy paste shj.. ianya utk dijadikan sbg bahan rujukan utk sy dan ibu2 diluar sana.Moga dpt dimanfaatkan.Terima kasih kpd yg sudi berkongsi.
Sgt bguna utk ank sy yg ada mild ekzema.Walaupun mild tapi kerisauan ttap akan ada.

Kenapa perlu perkenalkan telur secara berperingkat kepada baby?
Pemberian telur secara berperingkat-peringkat kepada baby adalah bertujuan sebagai persediaan sebelum menerima suntikan MMR. Suntikan MMR akan dibuat untuk baby berusia satu tahun. MMR ada salah satu dos suntikan yang perlu diambil mengikut jadual suntikan vaksin yang telah disediakan oleh KKM. Memandangkan saya menerima suntikan vaksin di KK, maka saya perlu ikut flow and rule yang disediakan oleh KK.
Bila nak bagi telur pada baby?
Telur kuning mula diperkenalkan setelah baby mencapai usia 8 bulan dan sebelum 1 tahun.
Apa kaitan suntikan MMR dan telur?
Menurut apa yang saya faham setelah diberi penerangan oleh nurse, suntikan MMR mengandungi kolostrum seperti mana yang terdapat dalam kunin…