19 Feb 2012

Menu untuk ibu hamil

Kali ni sy kongsikan menu untuk ibu hamil :)

 Pilihan yang lebih berkhasiat untuk Ibu Mengandung

 ▪ Beras merah lebih banyak khasiatnya dari beras putih.

 ▪ Roti bijiran penuh (wholemeal) yang lebih berkhasiatnya dari roti putih. Hidangan seperti amping, gandum, bertih amat baik untuk ibu dan janin kerana zat makanan yang tinggi.

 ▪ Buangkan kulit ayam dan lemak yang ada pada daging dan masak dengan cara kurang berminyak atau berlemak. Jadikan hati menu mingguan ibu bagi meningkatkan zat besi, vitamin dan galian.

 ▪ Beli sayur yang masih segar, simpan dalam tempat sejuk dan masak segera selepas membeli. Masak dengan pelbagai cara seperti sup, acar, tumis, rojak dan sebagainya. Didihkan sedikit air sahaja untuk memasak sayur. Makan sayuran hijau yang dimasak, ulam dan salad segar 2-3 hidangan setiap hari.

 ▪ Minum 1 1/2 hingga 3 gelas susu penuh krim atau kurang lemak setiap hari.

 ▪ Minum 6-8 gelas air dan 1-2 gelas jus buah asli setiap hari.

 ▪ Hadkan kopi atau teh tidak lebih dari 4 cawan sehari. Pilih jenis yang kurang mengandungi kafein. Kurangkan pengambilan gula, gula-gula, biskut manis, kuih muih, coklat, keropok dan minuman manis. Jenisjenis ini amat sedikit atau langsung tidak mengandungi vitamin dan galian untuk kesihatan tubuh. Ibu mudah terlebih memakannya kerana ianya tidak mengenyangkan. Dari itu, makanlah hanya sekali sekala tanpa mengenepikan 5 kumpulan makanan yang disarankan. Hadkan makanan ringan, segera, remeh dan yang banyak mengandungi pewarna, perasa serta pengawet yang tidak banyak mengandungi zat. Adalah lebih balk jika dayang mengurangkan pengambilan jenis jenis makanan ini dan beralih kepada yang lebih berkhasiat.

 SARAPAN PAGI

 1 gelas jus limau
 1 mangkuk amping/amping jagung
  atau
  3 keping roti bijiran penuh dan sedikit majerin
  1 biji telur rebus 1 cawan susu

 SAMPINGAN PAGI
 2 keping biskut digestive/krakermeal
 1 cawan teh cair bersusu

 MAKAN TENGAHARI

 1 mangkuk nasi 4 sudu makan daging/ayam sos tiram berkucai dan tomato 
 1 mangkuk bayam tumis
 1 potong betik

 SAMPINGAN PETANG
 1 biji jagung rebus
 1 cawan susu bercampur sedikit Tamar Cocoa

 MALAM
 1 mangkuk nasi 1 mangkuk ikan rebus ala tomyam atau sup
 1 mangkuk taugeh campur tauhu tumis
 1 potong tembikai


Catat Ulasan

Terima kasih kerana meninggalkan jejak

0 ulasan:



 
Copyright @2019 Ayu Balqishah | All Right Reserved
Designed By SF Design Lab | Powered By
Blogger.com