Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Buntat/Geliga/Batu

ada tak sesiapa yang minat bab-bab Buntat/Geliga/Batu , saya ada koleksi barang-barang ni ...

saya ingin tahu sesiapa boleh bagi penjelasan / nama batu-batu yang saya miliki ini ..



menurut ayah , ayah menjumpai batu ni diatas sebuah padang , sesiapa yang mengetahui batu ini jenis apa boleh lah kongsikan ya :) ..

ok , yang ni dijumpai oleh bapa saudara saya didalam ikan cencaru .. saya amat berkenan tengok warna batu ni .. sesiapa yang ketahui tentang batu ini bolehlah berkongsi sama ya :)

yang ni telah pun dijadikan batu cincin , bentuk asalnya saya tidak pula snap picnya..sebab langsung tak terpikir.. batu ni asalnya besar macam bongkah .. didapati dari sebuah gua , lupa gua mana oleh bapa angkat ayah saya .. sekarang tinggal yang ini sahaja kalau xsilap saya,sebab yang lain telah pun dibahagikan kepada jiran-jiran untuk dicanai menjadi batu cincin mereka :) .. yang ni pun tak tau nama batunya ..
p/s : setiap batu pasti ada namanya tersendiri kan .. jadi sesiapa mengetahuinya bolehla…

BOIKOT ( Ok ke X? )

Ramai yang cakap kenapa tak tutup je akaun FB,tak payah guna Apple,Android,Microsoft,Intel dan lain-lain.. Youtube .. ya , betul tu tapi sekurang-kurangnya kita masih ada usaha untuk cuba tidak menggunakan produk Israil ini.Tapi tak apalah semua orang ada pendapat mereka sendiri ...
Saya sendiri dulunya makan KFC,MCD,Pizza HUT,pergi STARBUCKS, dan gunakan produk-produk yang berkaitan dengan ISRAIL.. kerana dulu masih tidak mengerti apa dan mengapa..namun sekarang saya ingin cuba membuang sedikit demi sedikit dan cuba elakkan dari terbeli dan pergi ke tempat yang ada kena mengena dengan Zionis Laknatullah ini ... Tak apalah tidak mampu buang kesemuanya,namun sekurangnya kita sudah berusaha sedaya kita,kita tidak mampu untuk turut serta ke medan perang,namun Allah swt tahu apa niat kita insyaAllah :)
Dan untuk yang ingin terus mengguna pakai ,makan dari produk-produk dari Yahudi ini biarlah,mungkin mereka juga punya alasan tersendiri.Kita harus hormat setiap pendapat.Kita tidak boleh p…

Save Gaza dan semua umat ISLAM yang tertindas (QUNUT NAZILAH)

Assalammualaikum Entry kali ini saya meminta kepada pembaca blog saya agar sama-sama membantu saudara seIslam kita dengan doa , dan segala jenis usaha yang mampu kita laku kan insyaAllah ...
ingatlah "doa itu senjata untuk orang mukmin"

Panduan Qunut NazilahPANDUAN QUNUT NAZILAH
Qunut ertinya membaca doa kerana sesuatu bala bencana supaya kita dilindungi Allah dari bahaya.

PERKENALAN UNTUK TUTORIAL (JAHITAN)

assalammualalikum dan hai kawan-kawan semua ..

ok hari ini kita tak akan belajar lagi bagaimana nak menjahit item "HAMMOCK UNTUK SUGAR GLIDER ANDA" kerana hari ini adalah hari untuk kita berkenalan..sesiapa yang terbaca entry ini sila "LIKES" dan "KOMEN" 'SAYA MINAT' ..sebab admin nak tengok berapa orang yang berminat untuk belajar menjahit item-item hammock untuk haiwan kesayangan anda :) ... contohnya sugar glider , kucing , guinea pig dan lain-lain.

ok buat pengetahuan anda semua saya adalah admin untuk page Sugar Glider KL club di Facebook .. silalah LIKES ya :) ,pada yang sudah pun likes admin ucapkan ribuan terima kasih :) ...

ok 1st sekali admin nak beritahu intro dulu .. sebenarnya admin dulu masa mula-mula bela SG ni,admin hanya beli sleeping pouch dan bonding pouch,masing-masing berharga RM 15 untuk SP,dan RM 45 untuk BP,tiba-tiba admin terfikir nak jahit sendiri je hammock-hammock diaorang ni.


ANUGERAH SKRIN 2012/2013?

Sebenarnya bukan nak tulis sangat pun hal ni .. kebetulan tengah bakar roti dalam microwave "MENGGRILLKAN ROTI.."disapu butter dan sekaya .. sedap nya!

tapi tengah dok tunggu roti tu siap. . tetiba mak mentua panggil .. ayu.. ayu .. sambil ku menoleh kearah mak mentua ku yang sedang menonton TV3 .. ya mak ? kenapa ..?

ni ha .. si laki ni apa namanya ntah .. tak de tangan ..ada ka ptut ckp "nasib baek tv3....boleh sntuh cket2...klu tv al-hijrah xboleh sntuh lngsung......"

Petua Kecantikkan

Tadi sedang berblog walking tiba-tiba terbaca petua kecantikkan yang bagus untuk diamalkan.. PETUA TRADISIONAL lah kiranya

PETUA-PETUA KAMPUNG YANG AMAT BAGUS!

CARA UNTUK KURUS TANPA UBAT-UBATAN 

1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara inimenyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asi…

Produk Penjagaan Wajah

hihihi.. kali ni tetiba rasa nak menulis tentang produk penjagaan wajah yg sy guna skrg ..

masa jejalan nak cari barang makeup baru di watson seri manjung (baru tau kat sini ada watson) , coz barang makeup tertinggal di KL , last2 husband ajak beli baru je kat sini.Sedang dok mencari alang2 cari sekali brg mandian bagai , tetiba ternampak produk Bio-essence Tanaka White 4x Anti Dark Fighters!



Lawatan Cinta Kasih bersama anak-anak yatim dan fakir miskin

Pergi melawat ke tempat2 yang berada dalam poster..  bersama dengan anak2 yatim / fakir miskinTujuan : Meraikan anak2 yatim . Kita mahu membahagiakan mereka dengan harta kita, kehadiran kita, dan senyum tawa kita 
assalammualaikum,hai semua dh lama sangat saya tidak post apa2 di blog ni :) ..


SAKIT

13 Sept 2012

Malam tu rasa semacam sangat , semalaman menangis .. mengenangkan macam2 .. sampailah tertidur ..

Pagi tu, rasa semacam seolah-olah sedang mengunyah daging lembik dalam mulut dan licin.Tetiba terjaga,dan tarik baju yang dipakai,gunakan untuk menarik apa yang dalam mulut, tengok dalam gelap macam semacam je,lepas tu asyik sendawa dan tak sedap hati, bila buka lampu ya Allah ! memang ada gumpalan darah beku dan darah hidup ... lekas-lekas bangun gosok gigi.. waktu tu asyik sendawa je ..dan memang terasa macam darah dan agak hanyir .. waktu tu macam-macam bermain dikepala .. kanser ke , sihir ke ? yelah memang dah ada pengalamankan .. tapi tak pernah rasa seteruk ini :( ..


Pemilihan makanan kucing :)

Makanan kucing ialah benda paling penting perlu ada bila kita bela kucing. Tapi berapa ramai yang consult dengan veterinarian atau baca dengan teliti dekat packet makanan tu sebelum membeli makanan kucing.Mok2 dan Chimey ialah kucing pertama yang kami pelihara.Dan 10 tahun yang lalu, saya cukup takut dengan kucing. Bukannya apa, takut kena cakar. Hahaha.

First time pelihara kucing, memang saya tak tahu apa makanan yang patut aku bagi kucing ni. Whiskas? Friskies? Iams? Nasi? Ikan kembung? Semua diorang pernah try, kecuali nasi dengan ikan kering la, haha. Dan kucing saya siMok2 memang tak pernah cerewet kecuali si Chimey (Betina) tu. Bagilah jenama apa pun kat Mok2, dia tak pernah menolak. Tak pernah bad mood bila tengok makanan.


PERKAHWINAN USTAZ YANG MEMBAWA SERAMAI DUA JUTA PENONTON DI TV ALHIJRAH (USTAZ DON DANIYAL)

Seperti yang kita sudah sedia maklum, akhirnya Ustaz Don selamat dinikahkan petang semalam di Balik Pulau, Pulau Pinang. Isteri Ustaz Don, Husna berasal dari Balik Pulau dan majlis kenduri sebelah pengantin perempuan diadakan esok 25/8/2012 sementara majlis di sebelah Ustaz Don akan diadakan pada 1 September 2012 di Dewan Kuis. Ustaz Don yang kini bekerja sebagai tenaga pengajar di Kolej Universiti Islam Selangor (Kuiscell) mengakui alam perkahwinan yang akan dilalui bersama Husna sama seperti pasangan suami isteri yang lain.Berikut beberapa gambar perkahwinan ustaz Don dan Husna Mudah-mudahan perkahwinan ini diberkati dan Husna dapat meneruskan perjuangan bersama Ustaz Don.


Dalam Mihrab Cinta

Demi cinta ku pergi
Tinggalkanmu relakanmu
Untuk cinta tak pernah
Ku sesali saat ini
Ku alami ku lewati
Suatu saat ku ‘kan kembali
Sungguh sebelum aku mati
Dalam mihrab cinta ku berdoa semoga Suatu hari kau kan mengerti
Siapa yang paling mencintai
Dalam mihrab cinta ku berdoa padaNya Karena cinta ku ikhlaskan
Segalanya kepada-Nya
Untuk cinta tak pernah
Ku sesali saat ini
Ku alami ku lewati Suatu saat ku ‘kan kembali Sungguh sebelum aku mati
Dalam mihrab cinta ku berdoa semoga Suatu hari kau ‘kan mengerti
Siapa yang paling mencintai
Dalam mihrab cinta ku berdoa pada-Nya
Semoga semoga …

selamat sampai di KL

seharian tak tido,bertolak kul 3 ptg td.. smpai dlm jam 7,gi tmn Melati PV8 singgah jap makan kat sana.sembang2 ,terus lik ampang.smpai ampang jam 10 coz sibuk cri makanan sugar glider..coz yg ada ttggal kat Lumut.smpai umh ada sedara mara,sembang2 jap n tgk bola hehehe... dh masuk 3 hari xtido,mmg dh rs rabak mata.sebenarya xtau nak tulis pe,cuma tetiba rs nak berblogging :D
Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan dijalani
Tangis dan tawa nyanyian yang mengiringi
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan dijalani
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini
hari ni seharian tak makan.. memang langsung tiada keinginan untuk makan..lihat buku2 lama,baca semula..happy,sedih bercampur baur..
Kita perlu yakin bahawa pasti akan ada kebahagiaan didalam kesabaran..
Temani aku ya Allah,hanya kepadaMu tempatku bergantung,jangan biar aku terasa seperti sendiri...aku tidak mampu ya Allah..
JANJI apakah hanya janji?? mengapa susah sangat nak ditepati?tanggung jawab,kemana tanggung jawab?apakah kamu tidak takut dipersoalkan itu nanti?semakin lelah menanti kepastian.. apakah ada sinar perubahan?Tuhan tunjukkan jalan panduan,agar tidak sekali lagi tersesat jalan..

cukup sekali aku pernah memungkiri,dan janganlah aku dibalasi.. kerana bukan aku yang pinta semua ini terjadi..semuanya sudah tertulis sejak azali..
assalammualaikum..
harap semua sihat belaka..alhamdulillah .. :)
dah lama sangat rasanya saya tinggalkan blog ni bersawang..
bukan apa saya sibuk belajar menjahit...
husband tolong ajarkan hehehe..
alhamdulillah ,saya yang sememangnya tak pernah pegang mesin jahit,tapi boleh menjahit...wah.. :) bestnya rasa..

ok tau tak apa yang saya jahit ? saya jahit tempat tidur untuk toy n yuna (sugar glider) .. hehe
and saya ada wat bisnes kecil-kecilan untuk anda yang memiliki sugar glider :)

nak tengok pic sugar glider saya?



saya bela sepasang umur diaorang dalam 5 bulan lebih :)

ok nak tgk apa yg saya jahit?


ok pic diats saya ambil dari salah seorang customer saya seorang cikgu dari pahang yang memilih SET ini sebagai pilihan (tidak termasuk cage) .. ok cantik x? customer ni suka sangat dengan set merah ni .. n seminggu kemudian ,beliau telah membeli 2 SET lagi dari saya iaitu warna purple dan hitam :) .. tq Puan Nik Nurul Akma Amir :) ..





ada yang berminat ? leh msg/call/whatsapp saya kat 012 …

walimatul urus izhan & ayubalqishah ~ 24 mac 2012

alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar...
terima kasih pada semua yg hadir pada majlis kawin sy hari ini 24mac2012,kepada abg2 ipar,kakak2 ipar,anak2 sedara mak abah,mak ayah sume lah saudara mara,kwn2,tukang masak catering,mak andam..dan lebih2 lagi kepada yg bpenat lelah melayani tetamu,gotong royong,dan segala2nya....
tetamu yg hadir agk ramai krn dijangka 800 org namun yg hadir melebihi 1200 org .. :) ..dan menurut kata abah hehe.. org kg tsusun pundut mngatakan majlis paling ramai tetamu .. dlm rekod.. alhamdulillah..sajian utk tetamu cukup :) .. cuma mgkin ada yg tidak dpt buah tgn amat kami kesali nmun kami bsyukur sajian mncukupi utk tetamu yg hadir..alhamdulillah..ya Allah..






semoga jodoh kami berpanjangan,dan sabar dlm mghadapi pelbagai ujian yg mndatang insyaAllah

My birthday

terima kasih kepada suami dgn kejutan kek birthday..dan terima kasih kepada kawan2 di FB,Twitter,dan Halaqah Maya :)



sebenarnya langsung tak menjangkakan yang hubby akan belikan kek,coz tetiba merajuk dan tak ingat hal apa hehe...agak seronok coz dpt kejutan kek walaupun tiada hadiah :) .. apapun terima kasih dan syukur alhamdulillah

Usrah~~

usrah

1-taaruf (saling mengenal)
2-tafahum (saling memahami)
3-takaful (saling menanggung beban)

utk menambah ikatan antara usrah

1-mengunjungi tempat bersejarah islamik
2-riadhah
3-puasa sehari bersama2
4-solat jemaah bersama2 dimasjid
5-bermalam bersama dan bertahajud bersama
6-membaca Alquran bersama-sama

Pengorbanan yang tidak ternilai

Bermulanya sebuah kisahnya...

Aku cuma ada seorang adik. Usianya tiga tahun lebih muda daripada aku. Suatu hari, untuk mendapatkan sehelai sapu tangan yang menjadi keperluan anak gadis ketika itu, aku ambil 50 sen dari poket seluar ayah.

Petang itu, pulang saja dari sekolah, ayah memanggil kami berdua. Dia meminta aku dan adik berdiri di tepi dinding. Aku menggeletar melihat rotan panjang sedepa di tangan ayah.

"Siapa ambil duit ayah?" tanya ayah bagai singa lapar.

Aku langsung tidak berdaya menentang renungan tajam mata ayah. Kedua-dua kami membisu, cuma tunduk memandang lantai.

"Baik,kalau tak mengaku,dua- dua ayah rotan!" sambung ayah sambil mengangkat tangan untuk melepaskan pukulan sulungnya ke belakang aku.

Tiba-tiba, adik menangkap tangan ayah dengan kedua-dua belah tangannya sambil berkata,

"Saya yang ambil!"

Belum sempat adik menarik nafas selepas mengungkapkan kata-kata itu, hayunan dan balunan silih berganti menghentam tubuh adik. Aku gamam, li…

Usrah 10 mac 2012 di HM

1. Sirah : Fairuz Liyana (Naqibah)
2. Ibadah : Cik Ayubalqishah
3. Hadis : Nur Iffah Illani Sidi

Moga dipermudahkanNYa urusan kita malam ini...aminnn

Reminder : Sabtu (9.30 malam) ^_^ bersamaan 10 Mac 2012

Permulaan sessi Ta'aruf sesama ahli.

Tilawah Al-Quran surah Al-Baqarah
* setiap ahli baca 3 ayat seorang.

(ayat terakhir ke 43)

Hafazan
* surah Al- Humazah
dan minggu hadapan adalah surah Al-Qariah :) insyaAllah .. moga dipermudahkan..

Hadis (Nur Iffah Illani Sidi)
*minggu ini hadis ke 5 dari hadis 40

Sirah (Fairuz Liyana)
*tentang perkahwinan Rasullullah SAW ..

tugas yang diberi kepada saya kali ini adalah IBADAH.

Jadi saya memilih

bgaimana mnjadikan sukan sbg ibadah?ruang ibadah didlm islam sgt luas..
ianya mliputi stp aktiviti khdupan manusia,nmun ianya akn jdi ibadah skiranya ckp syart..
ok bckp ttg syarat,jom kita lihat apakah syarat2nya…
1stly, ianya mestilh bsesuaian dgn hokum syara’..cthnya dri aspek pmakaian,sllunya kita akn lihat yg lelaki berseluar pdk mana kala wa…

~~Walimatul Urus ~~

assalammualaikum...sy nak jemput pbaca blog sy yg tinggal berdekatan dgn Lumut leh dtg ke majlis perkahwinan sy insyaAllah...


My new phone :)

assalammualaikum ,happy sangat dapait hadiah bufday awal dri tarik bufday,hubby belikan BB Torch ,alhamdulillah...
siapa guna BB leh add sy BB pin : 26B03554 , muslimah shj ..

ha.. hari ni saya bukan nak cerita apa2 ya.. hanya ingin berkongsi ttg HP baru sy.. :P..ngeee.. 1st time pakai BB .. best !


jadi kepada muslimah diluar sana boleh lah add sy utk bertukar pandangan dan pendapat.. dan mana tahu kalau kita boleh keluar bersama.. insyaAllah

My new pet Sugar Glider

hari ni tetiba husband nak beli sepasang sugar glider,geledah mudah.my dan terlihat ada iklan ttg sugar glider home breed (xpasti betul atau x ejaannya)..kami call dan terus buat perjanjian nak jumpa di Tesco Ampang.jam 9.30 mlm kami berjumpa dengan seorg gadis cina yg mnjualnya.tawar menawar kami dpt pd harga RM 430 sepasang bersama sangkar kecil.setelah kami membeli belah di tesco untuk brg dapur. sampai di rumah kami baru terpikir yg kami langsung tiada apa2 utk mknan pets baru kami..akhirnya kami menelefon seseorg di Taman Medan utk membeli kelengkapan pets baru kami ni...akhirnya kami smpai ditempat beliau jam 12 tgh mlm..hampir sejam kami memilih brg,akhirnya kami pulang,habis dlm RM 340.kami pulang dgn gembira.smpai saja rumah husband terus pasang sangkar barunya... nk tgk toy x?nm SG kami,boy toy n gurlyuna :) .. tpi skrg kami xphm bunyinya yg sllu kluar tu psssttttt..mcm bunyi bisik

scr kuat pun ada..adesss

 ..sy sempat snap 1 pic .. esk2 sy snap lg

haaa.. kat cni …

Menu untuk ibu hamil

Kali ni sy kongsikan menu untuk ibu hamil :)

 Pilihan yang lebih berkhasiat untuk Ibu Mengandung

 ▪ Beras merah lebih banyak khasiatnya dari beras putih.

 ▪ Roti bijiran penuh (wholemeal) yang lebih berkhasiatnya dari roti putih. Hidangan seperti amping, gandum, bertih amat baik untuk ibu dan janin kerana zat makanan yang tinggi.

 ▪ Buangkan kulit ayam dan lemak yang ada pada daging dan masak dengan cara kurang berminyak atau berlemak. Jadikan hati menu mingguan ibu bagi meningkatkan zat besi, vitamin dan galian.

 ▪ Beli sayur yang masih segar, simpan dalam tempat sejuk dan masak segera selepas membeli. Masak dengan pelbagai cara seperti sup, acar, tumis, rojak dan sebagainya. Didihkan sedikit air sahaja untuk memasak sayur. Makan sayuran hijau yang dimasak, ulam dan salad segar 2-3 hidangan setiap hari.

 ▪ Minum 1 1/2 hingga 3 gelas susu penuh krim atau kurang lemak setiap hari.

 ▪ Minum 6-8 gelas air dan 1-2 gelas jus buah asli setiap hari.

 ▪ Hadkan kopi atau teh tidak lebih dari 4…

SEMINAR with Dr Azizan

at WISMA MCA





Selawat ke ats Nabi Muhammad SAW

Rasullullah SAW manusia teragung,apakah boleh diraikan hari Baginda?

MAULID MERAIKAN KELAHIRAN RASULULLAH
SALLALLAHU 'ALAIHI WA SALLAM
Apakah dia nas atau pun dalil yang terdapat didalam Al-Quran dan As-sunnah mengenai sambutan Maulid (kelahiran) Rasulullah (s.a.w)? Apakah pendapat para Imam dan Ulama keempat-empat Mazhab? Apa pula pendapat ulama zaman sekarang, yang menggelarkan diri mereka "salafi"? Mereka menghalangnya kerana menganggap sambutan Maulid itu bida'ah antara mereka ialah Albani, Bin Baz, al-Jaza'iri, Mashhur Salman, 'Uthaymin. Bagaimana pula mereka yang berpendapat tidak perlu berdiri setelah selesai membaca rangkaian selawat, darud dan puji-pujian semasa penghujung majlis Maulid - walaupun mereka meraikannya? Ada pula yang menolak untuk mengucap "Assalamu'alaika Ya Rasulullah" (s.a.w) dan tanggapan mereka bahawa kita tidak boleh menyeru Rasulullah dengan perkataan "Ya" ataupun "Oh" ?



PRAKATA Dalil daripada Al-Quran dan As-sunnah yang mengatakan bahawa menyambut Mau…