Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

| 6 Golongan Wanita Yang Jangan Dijadikan ISTERI

Artikel ini saya ambil dari laman facebook yang di tag kepada rakan saya...Harap dapat dikongsikan bersama..semoga saya dan wanita di luar sana dijauhi daripada sifat-sifat ini..amin ya Rabb..

Assalamualaikum..

Syarat² utama Wanita yang ingin dijadikan ISTERI adalah cari yang BERAGAMA, dan yang BERAKHLAK.

Dan jangan berkahwin dengan 6 golongan Wanita ini:-

“Jangan engkau kahwini wanita yang enam sifat ini, 1. Jangan yang AL- ANANAH, 2. Yang AL-MANANAH, 3. yang AL-HUNANAH, 4. jangan engkau kahwini yang AL-HUDAQAH, 5. yang AL-BURAQAH dan yang 6. AL-SALAQAH.”

Wanita Al-Ananah:

* Wanita yang banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau berpura-pura sakit. Yang banyak komplen (bagi benda x pernah cukup)

Wanita Al-Mananah:

* Wanita yang suka mengungkit-ngungkit terhadap suaminya. Wanita ini sering menyatakan seperti; “Aku membuat itu keranamu” “Baju U tu I beli tau!” “Moto yg U naik tu I beli tau"

* Jangan kahwin dengan wanita seperti ini kerana nanti dia…

Tuhan,berikan lah keindahan di hati

Dalam kegembiraan ini,tersimpan kelukaan hati,tersorok kesakitan jiwa....namun aku bukanlah sakit jiwa..hanya ingin meluahkan yang terpendam bersama permasalahan yang aku hadapi..sekarang apa yang aku perlukan untuk menyelesaikan semuanya?ataupun jika bukan semua,apakah setengahnya mampu aku selesaikan?Ya Allah berikanlah petunjuk kepadaku....demam dan batuk kini menjadi teman baikku..mm

Kesenangan, kebahagiaan, kegembiraan, kesedihan, kekecewaan dan kedukacitaan adalah sesuatu yang biasa dialami manusia. Apabila memperolehi sesuatu yang menggembirakan daripada keenakan duniawi maka manusia akan berasa senang dan gembira. Sebaliknya ketika tidak mendapatkan apa yang diingini maka manusia merasa sedih dan kecewa bahkan kadang-kala sehingga ke tahap berputus asa.
Akan tetapi, sebenarnya bagi seorang mukmin, semua perkara yang berlaku adalah baik. Hal ini diterangkan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam:
“Sungguh menakjubkan perkaranya orang mukmin. Sesungguhnya semua pe…