Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2010

Penutup Tin Aluminium Rm800++ sekilo???

"sekilo rm800,aku ada 2 kilo..biar betul ?"
"betullah abg akk jual kat org tu,1000++ gak dia dpt.."
inilah statement yang kawan sy bgtau kt saya.. tapi aritu baru je tanya lagi mungkin xde rezeki kot dia kata org yg amik pnutup tin tu dh xde kat tmpat biasa... mmm

......................................................................................................

kaya...kaya..kaya...ha..jgn pandai senteng kat org2 yg geledah cari tin tu k..ntah2 dorg tgh duk goyang kaki dh skunk...kalau lah tau dri kecik dulu kan bagus..huhu

maybe penutup tin ni pure aluminium kot yg body die xsgt kot hehehe




huhu nmpak x ape yg saya nmpak DUIT2$$..hikhik

tapikan ada tak sesiapa tahu nak jual kat mana? kalau ada berkongsilah disini ya

Allah sakitnya..

pelik aku pengsan pas aku habis mandi n waktu tu hujan selebat2nya,sedar2 je dh ats katil kat bilik aku..akhirnya bila dah xboleh buat apa..aku buat keputusan utk ke hospital..angah,faiz,mira,kwn baikku reen turut serta menghantar aku ke hospital dgn mendukungku..huhu..smpai hospital dh ada ats kusi roda...haish..sedihnya lah

semalaman duk kat hosspital..gara2 pengsan kaki terus xboleh gerak.dahlh xmkn
satu hari..akhirnya kna amik darah n masuk air..sakit sgt waktu kena
cucuk kai jarum tu.:(.dhlh waktu tu
langsung xde kudrat..n pernafasan pun xstabil.walaupun aircond dipasang dengan suhu yg agk tinggi sejuknya..tapi aku berpeluh macam dah kena hujan coz tahan sakit lagi kat kaki,dengan tusukan jarumnya lagi...akhirnya hampir 5 jam aku mampu bernafas spt biasa,alhamdulillah.doctor ckp high pressure.Ya Allah terima kasih diats kesempatan yg utk kesekian kalinya ini dan aku msh mampu melihat dunia.Semalam hanya satu yg ada dalam kepala ku..apakah aku bisa melihat dunia ini lagi?...seba…

Isu Gabung Puasa Sunat & Qadha

Isu Gabung Puasa Sunat & Qadha


Isu menggabungkan puasa qadha dan syawal sememangnya amat popular, pandangan ringkas saya adalah seperti berikut :-

Tidak elok untuk menggabungkan kedua-duanya bagi mereka yang mampu (dari sudut kesihatan tubuh dan lain-lain) untuk memisahkannya. Ini kerana sepengetahuan saya tiada dalil yang spesifik membuktikan Nabi SAW pernah melakukannya atau menganjurkan kepada para sahabat untuk menggabungkannya.

Apabila Nabi, sahabat dan salaf soleh tidak melakukannya maka pastinya ia bukanlah amalan yang terpilih dan terbaik kerana pilihan Nabi SAW dan para sahabat selamanya adalah yang terbaik.
Malah terdapat juga hujjah-hujjah yang menyebabkan pandangan yang yang mengharuskan penggabungan ‘qadha dan ganti’ itu dipersoalkan, iaitu :-

1. Jika seseorang mengatakan boleh gabung puasa qadha (yang wajib) dengan puasa syawwal (yang sunat) maka sudah tentu selepas ini timbul pula individu yang cuba menggabungkan solat wajib dengan solat sunat, seperti …

Rahsia 13

Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……


1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan per…

Hati ini menangis lagi

Dugaan apakah ini,hari ini lepas Isyak But2 pulak meninggalkan aku selamanya...ya Allah tabahkan lah hatiku..wat ms tdekat ni aku xnak bela lagi haiwan peliharaan yg baru...Hancur hati melihat But2 dh keras dlm kediamannya..:(


semoga But2 bahagia disana bersama Mia

Hati Sedih dan Pilu di pagi Hari Raya Aidilfitri

malam tadi lepas Isyak,Mia tinggalkan aku selamanya...pagi raya ni bila pandang bekas dia,hati rasa sedih sgt.Yang tinggal hanya But2 je.kesian dia sorang2...Malam tadi juga aku dh tanam Mia,Xjauh dri rumah...Ya Allah aku berharap agar hati sedih ini akan terubat jua..Moga But2 xde pe2..dia pun asyik termenung dari malam tadi..

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin

Assalammualaikum semua...saya di sini ingin mengambil kesempatan,mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan batin kepada semua umat Islam dan istimewa kepada semua pembaca2 blog saya...



walaupun saya dah besar panjang,namun ayah tetap belikan baju raya untuk saya..hehe..tahun ni ada 3 color baju raya,salah satunya yang nilah..:)...ayah memanh suka color2 tanah ni.



Inilah keluarga ku tercinta.Terdiri dari 7 orang semuanya...:)...Semoga dihari raya ini kami sekeluarga akan lebih erat lagi .. Dan semoga ayah,mak dan adik2 selamat pergi dan pulang dari kampung..

Jom Raya : Semprit dan Chocolate Rice

Assalammualaikum semua..hye..heheh..malam tadi saya dengan rajinnya buat biskut raya untuk rumah sendiri.Dan yang paling best mak cakap sedap...Nak tengok tak hasilnya? Selain buat kuih untuk hari raya , bila tiba musim raya cina pun saya jugak sibuk sekali,bukan sibuk apa,sibuk duk buat Ngaku Chip






ha ni proses pengadunan heheh...putarkan bagi adunan tu kembang dan nampak cantik ha dah siap satu biskut raya..namanya semprit..tggal untuk dibakar je..








yang ni pulak adunan kedua dah pun siap dimasukkan ke dalam acuannya..nama biskut ni..coklat rice. heheh..comel x?

yang bestnya saya bakar atas dapur guna api..pergh bukan main lama lagi tggunya..



ha bila dah siap dibakar mcm ni lah jadinya..coklat tu..saya letak coklat masak atasnya bersama coklat rice..





heheh...penat sungguh malam tadi..tapi hasilnya..MEMUASKAN!!

Sebelum ni saya dah pun buat Raya sebelum tibanya


nak resepinya?hehe..saya boleh kongsikan..ni bahan2 untuk wat biskut semprit.. Bahan-bahan ( 50 biji )1/2 cawan butter 1/2 cawa…